Proiectul „Mentori și idei”

Proiectul „Metori și idei” are scopul de a dezvolta educația publicului tânăr și foarte tânăr, de a-l intoduce în arta contemporană și în conturarea unei educații vizuale. Proiectul are o latură educativă și una culturală, propunându-ne, împreună cu profesorii și artiștii plastici, să atragem un segment important al tinerei generații, elevi din clasele de liceu, printr-o metodă alternativă la cursurile obișnuite de istorie, spre cunoașterea unor momente important ale creării României.

Proiectul constă în organizarea de workshopuri, dezbateri și ateliere de bandă desenată în cadrul unor licee Bucureștene, precum și realizarea unei serii de expoziții cu lucrările realizate, în București, Alba lulia, Iași și Chișinău. In plus, se vor selecționa un număr de lucrări ce vor fi prezentate în revista special concepută pentru acest proiect.

Proiectul a pleact de la ideea că este necesar să se găsească modalități de lucru cu tinerii pe subiecte și prin metode care să fie mai aproape de modul lor de exprimare și de percepție. Banda desenată este o formă de comunicare foarte atractivă pentru generația tânără, o modalitate de artă vizuală care exprimă ideile într-un mod direct și ușor de perceput.

Putem astfel  să vorbim despre ideea de a învăța istorie prin desen, prin artă, prin ilustrație, deoarece ilustrația în sine, și în mod special cea de bandă desenată, reprezintă un proces de cunoaștere a temei, de selectare a elementelor importante, de sintetizare și simplificare pentru a transmite mesajul clar și direct.

Proiectul beneficiază de participarea unor nume importante din arta contemporană românească, precum și de o expunere publică și mediatică adecvată, realizate împreună cu partenerii naționali și internaționali.

În procesul de lucru, prima etapă este cunoașterea subiectului, moment realizat de prezentări susținute de profesori de istorie, care vor purta discuții cu participanții pentru a identifica care sunt cele mai importante și cele mai simbolice momente ale temei.

Cea de a doua etapă de lucru îl reprezintă crearea poveștii, a story-bordului, moment în care fiecare participant va identifica o idee, o poveste, o întâmplare care l-a impresionat și pe care dorește să o ilustreze. Tinerii vor lucra și interacționa cu artiști importanți și personalități culturale.

Un alt element important al obiectivelor realizării acestui proiect este dezvoltarea capacității  de lucru în grup, de dialog pe o temă dată, prin discuții și prin ilustrațiile realizate. Expozițiile finale, cu prezentări, discuții și conferințe vor aduce în același cadru elevi din toate școlile participante, din medii sociale diferite.

 

Proiectul cultural se desfășuară în perioada iulie – noiembrie 2019 și este realizat cu finanțare de la AFCN.

 

Grupurile țintă ale proiectului cultural

Proiectul se adresează următoarelor segmente de public:

  • public consumator de cultură și artă care dorește să fie expus unui alt tip de artă,
  • publicul de specialitate (studenți la arte, critici, curatori, jurnaliști, colecționari),
  • publicul tânăr și foarte tânăr – public neinițiat în arta contemporană, direct și indirect – public foarte tânăr provenit din zone defavorizate cultural și aflate în afara sistemului de învățământ artistic,
  • public internațional

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *