Dezbatere. Care a fost prima bandă desenată

  • Prima bandă desenată din lume, din epoca modernă „a apărut în 1827 şi a fost realizată de un profesor elveţian,  Rodolphe Topffer (1799-1846) fiind publicată şi sub formă de carte în 1837 (Les Amours de M. Vieux Bois)”.
  • Totusi, tapiseria de la Bayeux (localitate în Normandia, Franţa) este, se zice, cea mai frumoasă şi mai vestită cronică ilustrată a secolului al XI-lea. Tehnic vorbind, tapiseria de la Bayeux nu este de fapt o tapiserie (care este o împletitură), ci o broderie (o cusătură). Într-o vreme în care majoritatea populaţiei era analfabetă, tapiseria era desemnată să spună poporului povestea cuceririi Angliei de catre normanzi. Întreaga campanie este descrisă pe această pânză lata de 50 cm şi lungă de 70 m.
  • Columna lui Traian, este văzută de unii experți,  ca prima bandă desenată care s-a menținut până în timpurile noastre. Împăratul se poate mândri cu faptul de a fi realizat la Roma prima bandă desenată din lume cu subiect istoric iar noi, românii, moştenitorii direcţi ai dacilor, ne putem la rândul nostru mândri că suntem, oarecum, protagonişti ai acesteia. Basorelieful prezintă scene de luptă din campaniile lui Traian împotriva dacilor din 101-102 (în partea de sus a columnei) și 105-106 (în partea de jos)”.
  • Apariţia primei benzi desenate din ţara noastră, Amicul Copiilor, avea loc foarte timpuriu, pe la 1891, sub influenţa modelului austriac, iar primele benzi desenate originale româneşti au aparut în 1896 in Revista Copiilor..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *