Proiectul “100 de evenimente ce au schimbat istoria României”

“100 de Evenimente ce au schimbat istoria României” – este o producție cu un puternic caracter istoric, cultural, informațional și educațional, bazat pe recente studii interdisciplinare de arheologie, etnografie, lingvistică și istorie. Este conceput să se adreseze în primul rând tinerilor din diferite medii de activitate, cetățenilor români, diasporei românești doritoare de afirmare și identificare națională.

Proiectul se bazează pe comunicarea pe două canale media, on line și presă scrisă – bazată pe platforma media dezvoltată de Evenimentul Zilei, a unui serial documentar ce prezintă 100 de argumente / teme pro-România.

Subiectele acestui proiect aparțin preistoriei, istoriei și contemporaneității României, fie că sunt artefacte deosebit de valoroase care definesc spiritualitatea noastră, fie ca sunt personaje care prin acțiunile lor în variate domenii de activitate s-au transformat în purtători de imagine a țării ori chiar evenimente istorice cunoscute sau mai puțin cunoscute care au contribuit la identificarea statală a României.

Fiecare temă în parte va avea o prezentare de 45 minute în on-line și un articol în ediția scrisă pe platforma media a cotidianului Evenimentul Zilei, amândouă în aceeși zi pentru un mai puternic impact.

Din fiecare perioadă istorică a României, preistorie, istorie antică, istorie veche, istorie medievală si modernă, se vor selecta de către o comisie interdisciplinară, artefacte, personalități, evenimente marcante ce au influențat pozitiv ori au impins spre evoluție populațiile aflate pe teritoriul actualului stat român, apoi poporul cristalizat în națiunea română și a statului unitar România.

Teme “100 de Evenimente ce au schimbat istoria României”

Exemple orientative, superlative susținute științific, pentru perioada preistorică eneolitică și neolitică română:

  • Templul de la Parța ( Parța – jud. Timiș ), cel mai vechi templu din Europa.
  • Amuletele de la Tărtăria ( Tărtăria – jud. Alba ), cea mai veche scriere din lume, cele mai vechi simboluri europene.
  • Gânditorul de la Hamangia ( Baia – jud. Tulcea ), două piese simbol ajunse în top 10 în patrimoniul UNESCO World, artefacte care nu trebuie să dispară niciodată.
  • Civilizația Cucuteni, cea mai importantă civilizație preistorică a Europei.
  • Simbolurile sacre neolitice și continuitatea lor până în prezent.
  • etc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *